Vraag en antwoord

Wanneer kan ik mijn eerste rijles volgen?
Als je 16,5 jaar bent of ouder. Vul ons contactformulier in en we spreken iets af. Meld je tijdig aan dit voorkomt teleurstelling over de eventuele wachttijd!


Hoe lang duurt een rijopleiding?
Een gemiddelde rij- opleiding in Nederland neemt ongeveer 40 tot 45 uur in beslag. Dat komt overeen met zo’n 26 tot 30 lessen van 1,5 uur. Heb je meer lessen nodig of minder? Beide is mogelijk, als je maar klaar bent om af te rijden bij het examen.


Heb ik een vaste instructeur?
Ja, je hebt een vaste rijinstructeur (uitzonderingen daargelaten)

Is een tussentijdse toets (TTT) aan te raden?
Ja. De TTT is een proefexamen op het CBR waarbij je kunt wennen aan het examen en zien hoe je ervoor staat. Je krijgt van de examinator een advies aan welke punten nog gewerkt moet worden en vrijstelling voor de bijzondere manoeuvres als je die voldoende hebt uitgevoerd. Na een TTT ga je met meer vertrouwen en minder zenuwen naar het examen!

Heb ik een vaste lesauto?
Ja, je hebt een vaste lesauto waarin je de rijlessen volgt, in deze auto ga je ook op examen.

Wanneer moet ik mijn theorie halen?
Het is belangrijk dat je de theorieregels kent, dus begin vroeg met leren. Het is raadzaam om ruim voor je praktijkexamen het theoriecertificaat te halen. Dit certificaat is 18 maanden geldig.


Op welke leeftijd kan ik beginnen met rijles?
Op je 16e mag je theorie examen doen. Als je 16,5 jaar bent mag je beginnen met lessen. Op je 17e mag je afrijden. Als je geslaagd bent, mag je tot je 18e verjaardag onder begeleiding van je coach rijden. Je mag 5 personen aanwijzen die jou kunnen coachen. Als je 18 bent mag je zelfstandig de weg op! Vragen? Stuur een E-mail!


Hoe lang duurt een rijles?
De eerste rijlessen duren steeds een uur, daarna 1,5 uur of 2 uur. Les je met 2 personen dan ben je in het totaal 3 uur onderweg waarvan je 1,5 uur zelf rijdt.


Kan ik een les annuleren?
Ja, tot 48 uur van tevoren kun je een geplande rijles gratis annuleren. Zeg je de les af binnen minder dan 48 uur, dan wordt de les in rekening gebracht. Bij onverwachte situaties zoals bv. overlijden van een familielid is er in onderling overleg altijd een oplossing te vinden.

Gaat de instructeur mee met het examen?
In principe wel, tenzij jij daar bezwaar tegen hebt. Het voordeel van meerijden is dat ik –mocht je onverhoopt gezakt zijn- je wat uitgebreider dan de examinator kan uitleggen wat er fout is gegaan en daar in de volgende lessen extra aandacht aan kan besteden.

Snel aan de slag?